Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Nagradni izlet v Kropo

   

V soboto, 10.2.2018, smo se nagrajenci Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote odpravili na izlet, obiskali smo Kovaški muzej Kropa.

   

   

V Dnevnem centru za brezdomce smo se po zajtrku porazdelili po avtomobilih ter se odpravili proti Kropi. Vožnja je v veselem vzdušju in sončnem vremenu hitro minila in že pred deseto uro smo prispeli v Kropo. Ker smo imeli še nekaj minut časa, smo jih veselo izkoristili za manjšo snežno bitko. Nekaj snega smo privoščili tudi primorski odpravi, ki je prispela malo za nami. Ob napovedani uri je prišla prijazna vodička, prava zavedna domačinka, ki nas je vodila skozi muzej in nam zelo natančno opisala zgodovino in nastanek Krope in njenih Fužin. Tu so ljudje kar nekaj stoletij v težkih razmerah živeli in delali od jutra do noči ter izdelovali žeblje različnih velikosti, ki so bili poznani daleč naokoli. Zanimivo, cele Benetke skupaj drže prav žeblji iz Krope. Po ogledu muzeja smo odšli še na krajši sprehod po Kropi in si v še delujoči kovačnici ogledali, kako je v resnici potekala izdelava žebljev. Prijazen vodič nam je povedal še nekaj resničnih zgodb iz bogate zgodovine Krope in naš obisk je bil končan. To pa še ni bil konec našega druženja. Ker smo tako zavzeto poslušali, so se oglasili naši želodčki, zato smo odšli na dobro kosilo, kjer smo si povrnili moči in duha in tudi zapeli kar nekaj domačih in tujih napevov.

Ker je bil izlet na pustno soboto, smo se za konec še posladkali s krofi, se poslovili od primorskega dela odprave in se odpravili nazaj v Ljubljano, kjer se je naše prijetno druženje tudi končalo.

O.E.