Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Oratorij na Mirenskem Gradu 2017

     

Na Mirenskem Gradu je od 3. do 8. julija 2017 potekal že tradicionalni oratorij za otroke, ki ga je organiziralo Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote in katerega osrednja junakinja je bila Marija.

   

   

   

   

Oratorij je počitniški program, namenjen otrokom od 4. do 13. leta starosti. Oratorij združuje prijetno, športno in ustvarjalno preživljanje prostega časa ter vzgojo za vrednote. Povezuje ga glavni junak, ki se skozi dramsko igro predstavlja otrokom. Letos nas je spremljal lik Marije. Z njo smo spoznavali, kako naj z veseljem odrastemo v dobre ljudi, zato smo cel oratorijski teden vzklikali »Veselim se z Marijo!«.

Vsakodnevno se nam je pridružilo več kot 160 otrok, za katere je skrbelo 43 animatorjev pod vodstvom voditeljev. Za 14 otrok, mlajših od štirih let, je bilo organizirano varstvo, malčki pa so bili vključeni tudi v oratorijsko dogajanje. Posebno ekipo so sestavljale družine iz zakonskih skupin in njihovi prijatelji: poskrbeli so, da so kateheze potekale nemoteno, pripravljali so material, ki smo ga potrebovali na oratoriju, pomagali so v kuhinji in pri varstvu najmlajših. Voditelji pa so poskrbeli, da je oratorij potekal nemoteno.

Oratorijski program se je pričenjal zjutraj, ko so se otroci skupaj z animatorji igrali različne igre (igre z žogo, kolebnico, hoja po vrvi, balinanje, skejtanje, badminton, risanje s kredami …). Ko je zazvonil oratorijski zvonec, smo se razporedili po skupinah ter skupaj ob dvigu zastave zapeli oratorijsko himno. Glavna točka dneva in rdeča nit oratorija je bila dramska predstava, skozi katero smo spoznavali življenje Marije. O njej smo se pogovarjali na katehezah, kjer smo skozi interakcijske igre ter različne dejavnosti Mariji zaupali svoje sanje, z njo delili naša čustva, ji sledili, tudi če ne gre vse po naših načrtih, se učili drug od drugega, potrpeli, ko je kaj težko narediti ter z njo živeli. Po končani katehezi so sledile proste igre, petje pesmi in ples, molitev v cerkvi in kosilo. Popoldnevi so bili rezervirani za športne, vodne in miselne igre, veliko igro, lov na zaklad ter različne delavnice. Pri delavnicah so otroci izbirali med ustvarjanjem z glino, žganjem v les, linorezom, ustvarjanju s sivko, družboslovnimi in naravoslovnimi izleti, frizersko delavnico itd. Delavnicam so sledile igre (športne, vodne, miselne), kjer so se otroci skozi zabavo, kot skupina lahko naučili sodelovanja ter se med seboj še bolj povezali. Dva popoldneva sta bila posebej rezervirana za veliko igro ter lov na zaklad.

Ob zaključku pestrega dneva smo se vsi skupaj spet zbrali pred prizoriščem, kjer so voditelji skupinam razglasili rezultate iger. Protokolno so sledili vzkliki skupin, spust zastave ter petje oratorijske himne.

V soboto, na zadnji oratorijski dan, je program za otroke potekal le dopoldan. Popoldne pa je po zaključni maši sledila prireditev, kjer so si starši in ostali obiskovalci ob spremljavi oratorijskega benda lahko ogledali ročne umetnine otrok, dramsko predstavo, fotografije ter sodelovali na srečelovu.

Posebna zahvala za uspešno izpeljan oratorij gre Mariji, ki je neprestano bdela nad nami. Zahvala gre tudi donatorjem, animatorjem, voditeljem, predvsem pa družinam oz. mamicam, ki so skrbele, da so kateheze potekale nemoteno, skrbele so za material, ki smo ga potrebovali tekom tedna, pomagale v kuhinji in pri varstvu otrok, mlajših od 4 let.

Oratorij je odlična vzgojno – zabavna izkušnja tako za otroke kot za animatorje, saj se skupaj z glavnim junakom učimo ter rastemo, zato: se vidimo spet prihodnje leto!

 

Ana Taylor